Voor u gelezen: Bestraling bij artrose

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 1 jul 2015

De laatste jaren is er steeds meer aandacht voor de behandeling van artrose met fysiotherapie, gewichtsverlies en pijnmedicatie. Het is belangrijk dat deze zogeheten ‘conservatieve behandelmethoden’ eerst worden geprobeerd, voordat een gewrichtsvervangende operatie wordt overwogen. Maar wat nu als deze conservatieve behandelingen niet goed aanslaan en er geen geschikte operatie beschikbaar is? Wellicht is bestraling dan een goede optie. Michiel Minten (junior onderzoeker) en Elien Mahler (reumatoloog) van de Sint Maartenskliniek gaan dat onderzoeken.

Het onderzoek richt zich specifiek op mensen met artrose in de knie of de hand. “Deze patiënten vallen nu vaak tussen wal en schip”, zegt Elien. “Ze hebben de reguliere conservatieve behandeling al gevolgd, maar hebben nog steeds klachten. Ook kunnen of willen ze – nog – geen operatie ondergaan. Bijvoorbeeld vanwege een andere aandoening of hun leeftijd. Of omdat er geen goede operatie beschikbaar is, zoals bij handartrose.”
Een behandeling voor artrose die vooral in Duitsland en Oost-Europa veel wordt toegepast, is bestraling van de gewrichten met een lage dosis. Het idee is dat de bestraling de ontsteking bij artrose remt. Het ziekteproces van artrose zou hierdoor onderbroken worden.
Michiel: “In Duitsland worden circa 9.000 mensen per jaar op deze manier behandeld. Alleen zijn de behandeluitkomsten nooit gedegen onderzocht.”

Het onderzoek

Voor het onderzoek zijn 54 patiënten met knieartrose en 54 patiënten met handartrose nodig. De helft krijgt een behandeling met bestraling en de andere helft niet (de controlegroep).
Michiel: “We weten niet welke patiënten in welke groep zitten, en de patiënten weten dat zelf ook niet. De controlegroep krijgt namelijk een nepbestraling. Dat valt niet op, want van de echte bestraling merk je ook niets. Zo’n bestraling duurt per keer één à twee minuten en heeft een lage dosering. We verwachten hier dan ook geen bijwerkingen van.” De patiënten komen zes keer in twee weken voor de behandeling naar Boxmeer, daarbij is ook de afdeling Radiotherapie van het Radboudumc nauw betrokken. Vervolgens vullen de patiënten na één, twee, drie, zes en twaalf maanden een vragenlijst in. De vragen gaan met name over pijn, functioneren, medicatie en doktersbezoek. Na drie maanden wordt met een echo en MRI ook de ontsteking bekeken.

Verwachtingen

“We starten binnenkort en halverwege 2017 is het onderzoek klaar. We verwachten positieve resultaten, kijkend naar de ervaringen in Duitsland”, legt Michiel uit. “Als blijkt dat het goed werkt, kan de behandeling wellicht in de toekomst ook in de Nederlandse zorg worden toegepast.”

Deelnemers

Oud-patiënten (van de Maartenskliniek, red. BZP) die zonder veel succes een zorgpad hebben gevolgd, worden benaderd voor het onderzoek. Patiënten die denken in aanmerking te komen, kunnen zich ook via m.minten@maartenskliniek.nl aanmelden.

Uit: MM MaartensMagazine, zomer 2015, pagina 15. Lees het MaartensMagazine online.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.